tanev

rarend

etlap

contact

Petőfi tehetségei: Balázs János

Kategória: Régi oldalról
Készült: 2019. november 28. csütörtök

Balázs János életrajza

Balázs János 1905. november 27-én született Alsókubinban és 1977. március 18-án hunyt el Salgótarjánban. Felvidéki muzsikus cigánycsaládjával öt éves korától élt Salgótarjánban.
A helyi elemi iskola két osztályát végezte el, ezután gyermekéveitől kezdve az élete kemény munkával – haldázással, gombászással, gyűjtögetéssel – telt el. Kamaszként összegyűjtötte a környezetében s a város szeméttelepén fellelhető újságokat, könyveket, hulladékot és egész köteteteket. Viskója falait a magyar irodalom klasszikusainak általa rajzolt portréival dekorálta. Kibontakozó tehetségét felfedezte és elismerte Bóna Kovács Károly festő- és szobrászművész.
Családja, szűkebb környezete azonban nem nézte jó szemmel a fiatal Balázs János különös „kedvteléseit”, gúnyos, szidalmazó megjegyzéseik nyomán a művész ezeket az ifjúkori zsengéit megsemmisítette. Ettől fogva életére a mindennapi létfenntartásért folytatott küzdelem mellett a magány, az önként vállalt számkivetettség volt a jellemző. A II. világháborúban a katonaként vett részt s a hadifogságból hazatérte után végképp a magány vált osztályrészévé.

COVID-19 fertőzöttek száma:

az iskolánkban 0 fő fertőzött.