Határtalanul program - SÁIK Petőfi Sándor Tagiskolája honlapja

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Határtalanul program
Petőfisek középkori sétái a Felvidéken


Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett „Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek” című pályázaton 1.109.000 Ft támogatást nyertünk, így a salgótarjáni SÁI Petőfi Sándor Tagiskolájának 7. osztályos tanulói (30 fő) és pedagógusai (3 fő) 2016. április 27
29. között a Határtalanul!-pályázat keretében 3 napot töltöttek Szlovákiában.

A lévai várban kezdtük a kirándulásunkat, innen a bányavárosokba utaztunk. Körmöcbányán rövid sétát tettük a középkori várfal keretezte belvárosban. Váratlan meglepetésként ért minket a kiadós eső, bőrig is áztunk, így Besztercebányán már csak buszos túrát tettünk, de hála a hatalmas tudású idegenvezetőnknek mindent megtudtunk a Mátyás-házról, az Óratoronyról és a Thurzó-házról. Este a selmecbányai havazásban gyönyörködhettünk, érdekes volt ugyanannak a városnak mindkét arcát felfedezni mindössze 12 óra leforgása alatt: este szakadó hó, másnap reggel verőfényes napsütés. Szálláshelyünk 850 méteren helyezkedett el; hetedikeseink rettentően élvezték a késő tavaszi hógolyócsatát.

A 2. napon Selmecbánya már a szebbik arcát mutatta nekünk, így megcsodálhattuk iskolánk névadójának líceumát, a bányamúzeumban tanulhattunk egy keveset a bányászok életéről, mindennapjairól. Innen az osgyáni várkastély felé vettük az irányt. Majd tanulóink meglátogatták a Kármán József Alapiskola és Óvoda diákjait, ahol egy jó hangulatú focimeccsen a rendes játékidőben döntetlent játszottak losonci kortársaikkal, végül aranygóllal mégis a mi csapatunk nyert. Innen Fülek várába mentünk, ahol lenyűgöző panoráma fogadott minket: a végtelen repcemezők látványa mindenkit ámulatba ejtett. Rövid ebédszünet után Rimaszombaton Tompa Mihály szobrát koszorúztuk meg. Itt elszavaltuk a költő A gólyához című elégiáját. Innen Sajógömörre vezetett az utunk, hogy útközben feleleveníthessük a Mátyás királyhoz köthető történetet (Mátyás király Gömörben), amelynek tanulsága napjainkban is helytálló igazság:  az urak soha nem   fogják megérteni a szegények életét.  A szállásunk Rozsnyón volt, a kollégiumi szobák elfoglalása előtt még egy rövid sétát tettük a város főterén.

Az utolsó napon a betléri Andrássy-kastély csodálatos kiállításában és parkjában gyönyörködhettünk. Az Andrássyak szolgálóikkal szemben tanúsított humánus szemléletének köszönhető, hogy ezek a műkincsek megmaradtak az utókornak. Az Alacsony-Tátrában túrázni is tudtunk, kiadós sétát tettünk a Stratená-kanyonban. Kristálytiszta hegyi patak, jó levegő, csodás táj, ritka növényfajok. Hazafelé rövid megállót tartottunk Krasznahorkán, ahol a vár belsejét a sajnálatos tűzeset utáni rekonstrukció miatt nem tudtuk megnézni, de kívülről is maradandó élményt nyújtott a látvány.

A pályázat keretein belül szerzett élmények és ismeretek az intézményi komplex humánképzés hatékonyságát maximálisan támogatták.

Fotók a kirándulásról

Videó a kirándulásrólArchivum

Iskolánkból a hetedikes évfolyam tanulói nyertek pályázatot a Határtalanul! program keretén belül, melynek célja, hogy a kiránduláson résztvevő diákok személyesen szerezzenek tapasztalatot a külhoni magyarságról. A pályázat keretén belül több mint 1,1 millió Ft-ot nyert tagiskolánk, melyhez minimálisönrészt mi is vállaltunk. A kirándulást a Talabor utazási iroda segítségével fogjuk megvalósítani, akik már évek óta szerveznek kirándulásokat külhoni területekre. A Talabor volt segítségünkre a pályázat megírásakor is.

A Határtalanul! program keretein belül 3 napos kirándulást fogunk megvalósítani sok-sok érdekes és izgalmas látnivaló felkeresésével. A programban szerepel egy partneri iskola felkeresése is. A kirándulás tényleges magvalósulása előtt már lesznek programok, melyek segítenek felkészülni a ránk váró élményekre. Az előzetes programokra, például a megrendezésre kerülő vetélkedőre pedig nektek is készülni kell az osztályfőnökök segítségével. A vetélkedő segít benneteket abban, hogy rendszerezzétek magyar irodalomból,

történelemből, földrajzból eddig szerzett ismereteiteket, melyek a Felvidékkel kapcsolatosak.

Minden tanulónak sikeres felkészülést és élményekben gazdag kirándulást kívánunk.

A szervező tanárok: Májer Viktória és Nagy Róbert

A kirándulás programja:A program pdf-ben is elérhető  innen


Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz