FUTURE MEMORY - SÁI Petőfi Sándor Tagiskolája honlapja

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

FUTURE MEMORY

Szitakötő

FUTURE MEMORY – A jövő emlékezete

11–14 éves roma lányok komplex támogatása Agyunk szinte ugyanazokat a területeket használja, amikor emlékezünk, és amikor a jövőnket képzeljük el. Bármilyen problémával találjuk szembe magunkat, az emlékeinkre, korábbi tapasztalatainkra, illetve a szüleink, nagyszüleink gyakorlatára alapozzuk a megoldást, és ezek alapján tervezzük meg a jövőnket is. A hátrányos helyzetű gyerekeknél, és különösen a roma lányoknál azonban ezek a korábbi tapasztalatok és emlékek gyakran az ördögi kört erősítik, például a korai gyerekvállalást, iskolaelhagyást.
Az agykutatók azonban azt is bebizonyították, hogy ha valaki többször hall másféle megoldásokról, tervekről strukturált módon, interaktív módszereket is bevonva, ezek ugyanúgy beépülnek az agyába, mintha saját emlékei lennének.

A projekt célja, hogy a hátrányos helyzetű 11–14 éves roma lányokat hozzásegítsük, hogy új jövőbeli emlékeket szerezzenek, amire később alapozhatnak. Iskolánkból 8 fő 11–14 éves roma lány került kiválasztásra, akik szüleikkel, tanáraikkal, helyi önkormányzat dolgozóival, szakértőkkel, civil szervezetekkel, iskola vezetőivel, fenntartóival, a szociális központ munkatársaival munkálkodnak a program megvalósításán. A tanév folyamán a négy tréninget (a belső és külső segítőkkel együtt) Horgas Judit és Pethes Gábor, az iskolai 15 foglalkozást (novembertől-májusig) Somoskőiné Véninger Éva vezeti.

A program zárására a tanév végén (2019. június 20-21) Agárdon kerül sor.

 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz